Site İçi Arama

Blog Arşivi

En Çok Okunanlar

Etiketler

Akademik 0 Yorum 1,079 Görüntülenme 2018-12-28

Öz

Bu çalışmanın temel amacı, Cari açık ile Reel Döviz Kuru arasındaki nedensel ilişkileri, Hacker ve Hatemi-J (2006) ve Hatemi-J (2012) tarafından geliştirilen simetrik ve asimetrik nedensellik testleri ile 2002M02-2018M06 dönemi için incelmektir. Ayrıca, değişkenler arasındaki dinamik ilişkiler Hatemi-J (2011) tarafından geliştirilen asimetrik etki-teki fonksiyonları yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, negatif döviz kuru şokundan pozitif cari açık şokuna ve pozitif döviz kuru şokundan negatif cari açık şokuna doğru tek yönlü nedensellik vardır. Üstelik asimetrik etki-tepki analiz sonuçları da bu bulguları desteklemektedir. Bu nedenle, bu değişkenler arasındaki ilişkileri modellerken ve özellikle de cari açığı azaltırken, reel döviz kurunun bu asimetrik etkilerini göz önüne almak gerekir.

Anahtar kelimeler: Hacker ve Hatemi-J Simetrik Nedensellik Testi, Hatemi-J Asimetrik Nedensellik Testi, Asimetrik Etki-Tepki Fonksiyonları, Cari Açık.

Jel Kodları: F31, F32, C32

Çalışmanın tam metni için buraya tıklayabilirsiniz. 

Examining Symmetric And Asymmetric The Causal Relationships Between Current Account Deficits And Real Exchange Rate In Turkey

Abstract

The main goal of this paper is to examine the symmetric and asymmetric causal relations between Current Account Deficits and real Exchange Rate in Turkey over the period of 2002M02-2018M06 by using symmetric and asymmetric causality tests developed by Hacker and Hatemi-J (2006) and Hatemi-J (2012) respectively. Besides these causality tests, we also use asymmetric impulse response functions developed by Hatemi-J (2011) to provide further evidence about the dynamics of this relationship.  The empirical results of study provide some evidences of asymmetric causal relationships between variables. According to these results, there is a one way causality running from negative real exchange rate shocks to positive current account deficits shocks and positive real exchange rate shocks to negative current account deficits shocks. Moreover, analysis of asymmetric impulse response functions do support the findings of asymmetric causality test. Thus, this asymmetric relationships should be taken into account when modelling the relationships between these variables and policies developed to improve the quality of current account balances.

Keywords: Hacker ve Hatemi-J Symmetric Test, Hatemi-J Asymmetric Causality Test, Asymmetric Impulse Response Function, Current Account Deficits.

Jel Codes: F31, F32, C32

 

You can click here reading full text

Facebook Yorum

Yorumlar(0)

Henüz Yorum Yapılmamış.İlk Yorumu Siz Yapın

Yorum Yap

  • Ad-Soyad:
  • E-Posta:
  • Yorumunuz: